Friday, October 10, 2008

Kehidupan ini tempat untuk belajar...

Alhamdulillah bertemu lagi dalam Bulan Syawal...Sememamangnya ada beberapa pengalaman ingin dikongsi bersama,,, kita perlu berhati-hati dalam setiap keputusan yang dilakukan walaupun ia nampak kecil tapi ia adalah apa yang berlaku dalam diri kita..
Saat yang berlalu terasa manis apabila kita menghargainya...namun saat yang berlaru terasa tiada beerti apabila ia diabaikan begitu sahaja...Dalam apa jua yang kita lakukan samada bersolat, berzikir, menuntut ilmu, membantu insan yang memerlukan dan banyak lagi amalan seharian semoga ia dikira sebagi satu ibadah yang diredhai NYA..
Senyumlah semanisnya,,,walaupun kita dalam kepahitan... mungkin senyuman itu manjadi penawar pada insan yang memerlukan ...Life only once...
Oh ya, kita perlu mencorakkan kehidupan ini ... bijak merebut peluang menimba sebanyak mana ilmu dan pengalaman...ehem..balajarlah untuk mengenaliNya..dan mendekatiNya..Dia tidak pernah sama sekali mengecewakan kita,malah memberi sepenuh kasih sayang kepada hambaNya dengan penuh adil..
Bukalah mata hati melihat akan Keagungan dan Kebesarannya... kadang-kadang kita disedarkan oleh sesuatu yang paling pahit dan pedih dari insan yang kita percayai...kerana Dia menyampaikan mesej...bahawa..kita hanya mampu menjadi perancang..tapi kesahihannya atas segala rancangan itu datang dariNya..
Mungkin dulu kita impikan sesuatu tetapi Dia tidak sampaikan impian kita,,,sebaliknya memberikan sesuatu yang lain..yang mana lebih baik dari apa yang kita impikan..Wallahualam...

No comments: